Je hebt er vast wel eens over gehoord: het spiraaltje. Deze vorm van anticonceptie is voor veel vrouwen dé perfecte oplossing en is goed te combineren met het geven van borstvoeding. Ben jij benieuwd of een spiraaltje iets voor jou is? Bij verloskundigenpraktijk de Geboortegolf geven we je graag een passend advies. Verloskundige Maaike van der Tempel is gespecialiseerd in het voorschrijven van anticonceptie, plaatsen en verwijderen van spiraaltjes. Kom gerust eens langs of bel/mail voor een afspraak.

Naast onze zorg voor zwangeren, het maken van echo’s en de zorg rondom de bevalling en kraamtijd is onze praktijk gespecialiseerd in het plaatsen of verwijderen van spiraaltjes. We merken dat het voor veel vrouwen fijn is wanneer dit door een verloskundige gedaan wordt.

De voordelen van de Geboortegolf
– Het plaatsen gaat op een rustige en persoonlijke manier
– Je kent ons vanuit je zwangerschap, bevalling of kraamperiode
– Het spiraaltje wordt geplaatst door een vrouw
– Na de plaatsing kan er direct een controle worden uitgevoerd om te kijken of het spiraaltje goed zit
– Ben je elders onder controle of heb je nog geen kinderen, geen probleem ook dan ben je bij ons van harte welkom

Wordt een spiraaltje door je verzekering vergoed?
Vanaf januari 2017 wordt het plaatsen van een spiraaltje door een verloskundige in de meeste gevallen door je verzekeraar vergoed. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar.

Welke soorten spiraaltjes zijn er?
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoon-houdende spiraaltje en het koperspiraaltje. Wij plaatsen beide soorten. Hier vind je meer informatie over alle vormen van anticonceptie. Met vragen kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht!

Wanneer kun je een spiraaltje plaatsen?
Voor het plaatsen van een spiraaltje heb je een recept van ons nodig. Je kunt het spiraaltje vervolgens bij je eigen apotheek ophalen. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst binnen 7 dagen na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Bovendien weten we zeker dat je op dat moment niet zwanger kunt zijn.
Vanaf 12 weken na je bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan zijn de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in hun oude staat. Dit geldt ook wanneer je nog borstvoeding geeft.

Doet het plaatsen van een spiraaltje pijn?
Het plaatsen van een spiraaltje is vaak een beetje gevoelig en duurt een paar minuten. Daarom adviseren wij je om de avond voor het plaatsen Ibuprofen te slikken en een uur voor de plaatsing nogmaals een tablet in te nemen. Ook is het goed om een uur voor de plaatsing niet meer te plassen. Het is handig wanneer de blaas tijdens het plaatsen iets gevuld is. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in je onderbuik hebben. Dit is meestal van korte duur. Daarnaast kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

Word ik daarna nog gecontroleerd?
Zes weken na de plaatsing zorgen we voor een nacontrole waarbij wordt gekeken of het spiraaltje nog op de juiste plek zit. Je kunt dan ook al je vragen stellen.

Ik wil mijn spiraaltje weer laten verwijderen
Als je weer zwanger wilt worden, kun je een afspraak maken om je spiraaltje te laten verwijderen. Na het verwijderen kun je meteen weer zwanger worden. Heb je vragen over je kinderwens in combinatie met een spiraaltje? Maaike houdt speciale kinderwensconsulten, waarin je aansluitend je spiraaltje kunt laten verwijderen.

Heb je nog vragen?
Bel of mail gerust met ons: 0512-515570 of mail naar info@degeboortegolf.nl