Overtijd

De uitgerekende datum is ondertussen geweest en je bent nog niet bevallen. De meeste kinderen worden tussen de 40 en 41 weken zwangerschap geboren, dus hier is niets vreemds aan. Een normale zwangerschap eindigt tussen de 37 en 42 weken. We kunnen dus rustig afwachten.

Strippen

Wat wij kunnen doen om de bevalling een zetje te geven is strippen. Dit is een inwendig onderzoek waarbij we de vliezen wat losmaken van de baarmoedermond. Hier heb je wel een beetje ontsluiting voor nodig. Dit onderzoek doen we meestal vanaf 41 weken, in overleg kan dit eerder.

CTG

Het is mogelijk om tussen 41 en 42 weken een extra controle te laten doen in het ziekenhuis. Tijdens deze controle wordt de conditie van de baby en de placenta extra gecheckt. Indien deze controle goed is, kan je rustig een spontaan beloop van de bevalling afwachten.

Inleiden

Vanaf 42 weken bestaat een grotere kans op een slechte uitkomst voor de baby, daarom wordt er in Nederland vanaf deze termijn vaak ingeleid. Een ingeleide bevalling houdt in dat (na rijping van de baarmoedermond) de vliezen worden gebroken en de weeën worden opgewekt door middel van een infuus. Hier kan je meer lezen over een inleiding in Nij Smellinghe. Vanaf 41 weken heb je zelf de keuze om zonder medische indicatie de bevalling op te wekken. Wij zullen het hierover hebben tijdens de controle om je goed te informeren over de voor- en nadelen hiervan.