Tussen de vierde en zevende dag na de bevalling komt de wijkverpleegkundige bij jullie thuis. Vaak belt zij om een afspraak te maken. Zij doet, indien jullie dit goed vinden, twee onderzoeken: de hielprik en de gehoortest. Beide onderzoeken zijn vrijwillig.

Hielprik

De hielprik is een prikje in het hakje van de baby. Wat druppels bloed worden opgevangen op een vloeipapiertje. Dit wordt opgestuurd en onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes. Ziektes die niet te genezen, maar de meeste wel goed te behandelen zijn. Wil je meer weten over de hielprik? Lees dan hier.

Gehoortest

Het gehoor van jullie kindje kan op een simpele manier getest worden. Door middel van een dopje in het oor van de kleine wordt de meting gedaan. Het moet wel zo stil mogelijk zijn in huis. Je krijgt gelijk de uitslag van de test. Als de test onvoldoende is, dan wordt hij na twee weken herhaald. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld nog wat vruchtwater in het oortje zat waardoor de test niet is gelukt. Wil je weten hoe het precies gaat? Kijk dan hier.