Wanneer moet je ons bellen?

Als de weeën één uur lang iedere vier tot vijf minuten komen en ongeveer 60 seconden duren
Weeën zijn te herkennen aan: ze doen pijn en ze komen met regelmaat. In het begin zit er misschien langer pauze tussen de weeën, maar als je verder in de bevalling komt zit er steeds minder pauze tussen de weeën. Een bevalling kost vaak tijd, zeker bij een eerste kindje. Als je weeën om de vier tot vijf minuten komen is de kans groot dat de bevalling echt begonnen is. Beval je van je tweede/derde/vierde kindje, bel dan als je weeën om de vijf minuten komen, de bevalling kan dan sneller gaan.

Als je vóór 37 weken onverklaarbare buikpijn of krampen hebt waar regelmaat in zit
Graag hebben we in dit geval contact met je, om uit te kunnen sluiten of er sprake is van een vroeggeboorte.

Als je vruchtwater verliest
Als je vliezen breken verlies je vocht, hier heb je geen controle over. Het kan veel (golfjes) of weinig zijn (druppels). Probeer altijd wat op te vangen en kijk goed naar de kleur.

  • Groen/geel/bruin vruchtwater? Bel ons direct;
  • Helder/roze met vlokjes vruchtwater? Als je de baby goed voelt bewegen en je hebt nog geen weeën, wachten we de weeën af. In dat geval kan je rustig overdag bellen;
  • Vruchtwaterverlies vóór 37 weken? Bel ons direct;
  • Vruchtwaterverlies bij een niet ingedaald hoofdje? Ga liggen en bel ons direct. In de laatste weken van de zwangerschap vertellen wij je of het hoofdje is ingedaald.

Als je helderrood bloedverlies hebt
Een beetje (slijmerig) bloedverlies tijdens de bevalling is normaal. Je kunt dit vergelijken met een bloedneus. Verlies je meer bloed? Bel ons dan. Probeer wat op te vangen of te bewaren.

Als je ongerust bent of vragen hebt
Dit is altijd een reden om te bellen. Wacht niet tot de volgende dag of op de volgende controle.