Zwanger tijdens de Corona crisis

Iedereen gaat momenteel door een onzekere en spannende tijd, hoe lang gaat het nog duren? Zal ik het ook krijgen? Hoe hoog wordt “de piek” in Nederland? Kan onze gezondheidszorg dit wel aan?

Als je dan ook nog zwanger bent dan maakt dat het wel extra spannend. De vraag is of je nog wel in het ziekenhuis kan bevallen voor wie dat wil, of straks is je partner ziekjes en mag die er niet bij zijn, of een kraamweek zonder kraamvisite, het is allemaal onzeker en niet leuk. Er zijn al de nodige maatregelen genomen, de verloskundige doet zoveel mogelijk telefonische controles en als je langs komt is het alleen even je bloeddruk meten, naar de groei voelen en het hartje luisteren. De gezellige consulten waarbij je op je gemak al je vragen kon stellen en waarbij het consult een feestje was om naar toe te gaan, zijn er niet meer. Je mag niet eens meer je vriend, man, kinderen of trotse oma meenemen.

Voor mij als zwangere verloskundige voelt het allemaal heel dubbel. Het ene moment maak ik mij zorgen, zal mijn bevalling nog wel gaan zoals ik hoop? Alle betrouwbare organisaties zoals het RIVM zeggen dat er geen extra risico’s zijn voor zwangeren. Gelukkig! We zijn gezonde jonge vrouwen en het virus kan niet word

en overgedragen op de baby. Het liefst vertrouw ik hier helemaal op maar ondertussen is er ook dat onzekere stemmetje die iedere zwangere af en toe zal hebben, die zegt; wat weten we nou eigenlijk over dit virus? Er is nog zoveel onbekend.

Voor mij genoeg reden om echt geen onnodige risico’s te nemen. Ik hou me zoveel mogelijk aan de adviezen en maatregelen. Handen wassen; makkie. Elleboog hoesten; kan ik. Blijf zoveel mogelijk binnen; tjah, dat is lastig als verloskundige. Zo min mogelijk contacten; niet te doen in mijn werk. 1,5 meter afstand; onmogelijk als verloskundige. Oké nuchter blijven, ik hou me zoveel mogelijk aan de maatregelen maar moet mijn werk wel blijven doen. Een vitaal beroep, belangrijk dat ik door ga. Nog 4 weken, dan heb ik verlof. Bovendien hebben mijn collega’s en alle zwangeren mij nu hard nodig. Maar ja, er zit wel een meisje van 32 weken in mijn buik, en wie mijn eerdere verhaal heeft gelezen, weet hoe ontzettend kostbaar deze zwangerschap voor mij is.

Iedere dag maak ik opnieuw de afweging of ik mijn werk nog veilig kan uitvoeren en hou ik de adviezen in de gaten. Tot afgelopen weekend. Toen las ik dat de Engelse beroepsvereniging nu toch het advies geeft aan zwangeren in de gezondheidszorg om na 28 weken geen contact meer met cliënten te hebben. Het artikel kun je hier lezen. Een advies dat ik nog niet eerder concreet tegen was gekomen. Ze schrijven dat er geen bewijzen voor zijn dat dit nodig is maar dat het gebrek aan onderzoek zorgt voor dit advies.

Opnieuw de twijfel bij mij… Na overleg met mijn lieve collega’s heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt om geen cliënten meer te zien. Het is een lastige beslissing omdat ik helemaal nog niet met verlof wil en juist nu wil blijven doen wat ik kan. Daarnaast verheugde ik me op de toename aan thuisbevallingen, doordat poliklinisch bevallen nu geen mogelijkheid meer is. Jammer dat deze keuze vrijheid tijdelijk weg is en ik snap dat het voor zwangeren niet altijd leuk is. Maar als verloskundige maakt het ons vak zo mooi als een vrouw thuis, in eigen sfeer, hygiëne en haar meest veilige omgeving kan baren. Helaas moet ik al deze leuke thuisbevallingen nu aan mijn collega’s overlaten. Wel kan ik natuurlijk nog telefonische consulten doen en videobellen met zwangeren en collega’s. Toch nog niet helemaal met verlof.

Over mijn bevalling maak ik me geen zorgen. Ik wil toch graag weer thuis bevallen, net als de eerste keer. En ik ben vol vertrouwen dat mijn lichaam en mijn baby dit kunnen. En ook als het anders loopt komt dat zeker goed, dat heb ik in mijn jaren als verloskundige wel ervaren. Wat ik leer van de Corona crisis is dat het echt veel spanning en onzekerheid geeft voor een zwangere. Maar neem deze tip van mij aan; als je blijft vertrouwen in je lichaam en voor jezelf de ontspanning zoekt dan komt het goed. Misschien niet zoals je het je een maand geleden voorstelde. Bespreek de eventuele spanning met je verloskundige. Zij zal er altijd voor je zijn en helpt je om ook in deze vreemde situatie je kindje veilig geboren te laten worden.

Vertrouw op jezelf lieve zwangeren, jullie kunnen dit, net als ik!!