Bloedverlies in de eerste drie maanden

Wanneer u tijdens de zwangerschap bloed verliest, maakt u zich natuurlijk zorgen. Bloedverlies in de eerste 3 maanden komt voor bij 20% van alle zwangeren. Bij de helft van de vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en blijft de zwangerschap voortduren. Bij de andere helft zet de bloeding door en ontstaat er een miskraam. Dat wil zeggen dat het vruchtje wordt afgestoten.

Wat zijn de verschijnselen van een miskraam?

Een miskraam begint met wat bloedverlies. Na enkele dagen neemt het bloedverlies toe. U verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat u het vruchtje verliest, kan de bloeding hevig zijn. Omdat het vruchtje nog heel klein is, wordt het bij veel miskramen niet opgemerkt. Nadat al het weefsel is afgestoten, neemt het bloedverlies af en stopt na enkele dagen. Soms is er nog enkele weken een klein beetje bloedverlies. Een miskraam gaat vaak gepaard met weeënachtige pijn in de onderbuik, of pijn zoals bij een menstruatie. Ook kan het zwangerschapsgevoel’ opeens verdwijnen.

Kunt u iets doen om een miskraam te voorkomen?

U kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Niet met medicijnen en ook niet met bedrust. Een miskraam wordt niet door lichamelijke inspanning veroorzaakt, zoals door rennen, vrijen, vallen, fietsen, paard- of motorrijden. Er is geen reden om u ergens schuldig over te voelen.

Hoe gaat het verder?

Bloedverlies in de eerste 3 maanden hoeft niet altijd op een miskraam te wijzen. U kunt afwachten hoe het verder afloopt. Na enkele dagen wordt het vaak duidelijk of er sprake is van een miskraam:

  • Zolang de bloeding gering blijft, valt er nog weinig over te zeggen. Houdt het geringe bloedverlies weer op, dan bent u waarschijnlijk nog steeds zwanger.
  • Neemt het bloedverlies toe en verliest u ook stolsels en weefsel, dan is de kans groot dat u het vruchtje verliest of heeft verloren. Als het bloedverlies niet duidelijk vermindert, kan dat betekenen dat er nog weefselresten in de baarmoeder zijn achtergebleven. U kunt dan afwachten tot deze vanzelf stopt.
  • Pas als de bloeding duidelijk is afgenomen of gestopt, is waarschijnlijk al het weefsel afgestoten.
  • Om zekerheid te verkrijgen met betrekking tot de zwangerschap kan er een echo worden gemaakt. Als het vruchtje nog leeft, is de kans klein dat u alsnog een miskraam krijgt. Als het vruchtje niet meer leeft, zal het vanzelf worden afgestoten. In de regel zal de echo op het reguliere echo-spreekuur worden gemaakt.

Als u een miskraam krijgt, is dit vaak ingrijpend. Gevoelens van verdriet, boosheid en rouw horen daarbij. Neem de tijd om dit te verwerken. U hoeft zich niet schuldig te voelen of te schamen. Probeer erover te praten, dat lucht op. Na een miskraam mag u gewoon weer zwanger worden. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed.

Adviezen

Als het bloedverlies toeneemt of u krijgt menstruatie-achtige pijn, zorg dan dat er iemand in de buurt is waarbij u zich veilig voelt. Als het bloedverlies of de krampen (tijdelijk) hevig zijn, kan de steun van een vertrouwd persoon belangrijk zijn. U kunt evt. een paracetamol innemen tegen de pijn.

Bel de praktijk:

  • Als het bloedverlies erg hevig is en niet meer met maanverband is op te vangen.
  • Als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is.
  • Als u koorts krijgt.

Heeft u nog vragen?

U mag altijd bellen met de praktijk. Zonodig kan er nog een afspraak op het spreekuur worden gemaakt.

Verder informatie:

www.fiom.nl