Zwanger worden

Veel problemen in de zwangerschap en in het latere leven van een kind vinden hun oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde leefstijl kunt u de omstandigheden waaronder u zwanger wordt en de zwangerschapsuitkomst voor uzelf en uw kind positief beïnvloeden. Hieronder volgen een aantal maatregelen en adviezen welke bij voorbaat al voor de zwangerschap genomen kunnen worden.

Foliumzuur

Als u zwanger wilt worden is het verstandig om foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur is een vitamine die verkrijgbaar is in tabletjes van 0,4 of 0,5 mg. Foliumzuur verkleint de kans op een kind met een open rug of open schedel. Uit onderzoek blijkt dat ook de kans op een kind met een hazelip wordt verkleind door het slikken van foliumzuur. U kunt het beste beginnen met foliumzuur vanaf vier weken voor de bevruchting tot acht weken daarna. U begint dus met slikken vanaf het moment dat u zwanger wilt worden. Als u tien weken zwanger bent kunt u hiermee stoppen, maar het kan geen kwaad om er langer mee door te gaan. Foliumzuur is zonder recept bij de drogist of apotheek te koop. Vrouwen met een verhoogd risico op een kind met een open rug krijgen tabletten van 5 mg foliumzuur voorgeschreven. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar. Zie ook www.zwangerwijzer.nl en/of www.slikeerstfoliumzuur.nl

Roken

Roken in de zwangerschap is niet goed voor de baby. Bijna iedereen weet het, maar stoppen met roken is lastig. Baby’s van ouders die roken hebben soms net zoveel nicotine in hun bloed als flinke rokers. Stoppen met roken heeft voordelen voor uzelf én voor uw ongeboren baby.
Als u stopt met roken heeft dit direct effect op de gezondheid van de baby! Het heeft dus op ieder moment in uw zwangerschap nog zin om te stoppen met roken!

De belangrijkste risico’s van roken in de zwangerschap:

  • Minder kans op een zwangerschap;
  • Meer kans op een miskraam;
  • Een hogere kans op een vroeggeboorte;
  • Een lager geboortegewicht;
  • Meer kans op aangeboren afwijkingen;
  • Wiegendood;
  • Meer kans op allergieën en luchtwegaandoeningen.

Alcohol

Als u overweegt zwanger te worden is het goed om geen alcohol meer te drinken. Het gebruik van alcohol vermindert namelijk de vrouwelijke, maar ook de mannelijke vruchtbaarheid. De meeste vrouwen weten pas na een paar weken dat zij zwanger zijn. In die periode is de baby dan al blootgesteld aan alcohol. Alcohol is bijzonder schadelijk voor een ongeboren baby. Dit geldt niet alleen in de eerste drie maanden. Alcohol werkt met name door op de hersenontwikkeling van de baby. Een veilige hoeveelheid is voor alcohol niet te geven. Géén alcohol in de zwangerschap is daarom de veiligste hoeveelheid. Al vanaf vier drankjes per week is er een effect aantoonbaar op de baby. Deze beweegt minder en vertoont minder hersenactiviteit. Bij vijf tot negen drankjes per week is er een verhoogde kans op een miskraam en een doodgeboorte. Bij meer dan acht glazen alcohol per dag bestaat er een kans dat de baby het foetaal alcohol syndroom ontwikkeld (FAS). Een baby met FAS heeft een een verstandelijke handicap en bovendien afwijkingen aan gezicht en skelet. Zie ook www.fasstichting.nl

Drugs

Alle vormen van drugsgebruik worden in de zwangerschap afgeraden. Een aantal soorten drugs geven een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Daarnaast geven alle drugs een kans op ontwenningsverschijnselen bij uw kindje.
Voor meer informatie: www.jellinek.nl.

Medicijngebruik

Medicijnen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Vooral in de eerste 12 weken. In die periode worden namelijk alle organen in de foetus aangelegd. Schadelijke stoffen, zoals medicijnen en drugs, kunnen dan leiden tot aangeboren afwijkingen.
De placenta beschermt de baby tegen invloeden van buitenaf. Desondanks kunnen diverse stoffen toch de placenta passeren en bij de baby komen. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de moleculen van de stof. Van veel medicijnen is bekend welke invloed zij tijdens een zwangerschap kunnen hebben op de baby. Uw huisarts of apotheker kan u hier meer over vertellen. Zij hanteren de classificatie van het RIVM.
Wilt u zwanger worden, of bent u al in verwachting en moet u medicijnen gebruiken, vraag dan altijd eerst na of het medicijn veilig is om te gebruiken. Zo kan veel ongerustheid worden voorkomen.

Familaire aandoeningen

In sommige families komen bepaalde erfelijke ziektes voor. Het is belangrijk om hier meer over te weten voordat u zwanger wordt. Probeer te achterhalen wie in de familie de aandoening heeft, en of het inderdaad een genetische (erfelijke) aandoening is.

Klinisch geneticus

Een klinisch geneticus is een arts, veelal verbonden aan een academisch ziekenhuis, die gespecialiseerd is in erfelijke aandoeningen. Heeft u het vermoeden dat de aandoening in uw familie inderdaad erfelijk is, en wilt u weten wat de gevolgen zijn voor een eventuele zwangerschap, dan kunt u via uw huisarts worden verwezen naar een klinisch geneticus. Hij/zij kan u informeren over de aandoening, de mate van erfelijkheid, mogelijkheden tot onderzoek, dragerschap, en de kans dat uw toekomstige kind(eren) de ziekte kunnen hebben.
Genetisch onderzoek neemt vaak veel tijd in beslag. Wilt u ooit kinderen krijgen, wacht dan niet te lang met het laten verrichten van onderzoek. Probeer helderheid te krijgen voordat u daadwerkelijk zwanger bent.
Het ziekenhuis UMCG te Groningen beschikt over een afdeling Klinische Genetica. U kunt daar een afspraak maken.

Stoppen met anticonceptie en vruchtbaarheid

Als u geen anticonceptie (meer) gebruikt kunt u altijd zwanger worden! Ook van één keer sex.
Nadat u gestopt bent met de pil zijn de hormoonniveaus in het bloed na een paar dagen al weer normaal. Uw eigen cyclus komt dan weer op gang. Meestal hebben vrouwen binnen 2 tot 4 weken na het stoppen met de pil alweer een eisprong. Dus dan kunt u ook zwanger worden.
Als u uw spiraaltje heeft laten verwijderen, dan kunt u direkt zwanger worden. Een spiraal heeft namelijk maar weinig invloed op de cyclus.
Allen de werking van de prikpil is anders; de hormonen van de prikpil kunnen wel tot een jaar na de laatste injectie de menstruatie remmen. Heeft u op korte termijn een kinderwens, dan is een prikpil niet het aangewezen anticonceptiemiddel.

Doordat iedereen wel iemand kent met vruchtbaarheidsproblemen, denken veel mensen dat zwanger worden niet zo snel zal lukken. Echter 70% van de stellen met kinderwens zijn binnen 4 maanden zwanger. Bij 90% van de mensen is het binnen een jaar gelukt. Slechts bij 10% van de vrouwen duurt het helaas langer dan een jaar.

De eisprong

De eerste dag van uw menstruatie is dag 1 van de cyclus. De cyclus is de gehele periode van de ene menstruatie naar de volgende menstruatie. Ongeveer 2 weken voor de volgende menstruatie is de eisprong en de meeste kans op een bevruchting. Hebt u een cyclus van 28 dagen, dan ligt de eisprong dus rond de 14e dag. Is uw cyclus korter of langer dan is de eisprong dus op een eerdere of latere dag. Het moment van eisprong kan per vrouw, maar ook per cyclus verschillen.
De eicel is na de eisprong slechts 12 tot 24 uur geschikt voor bevruchting. Sperma daarentegen kan in ideale omstandigheden tot drie dagen in leven blijven. Bij een cyclus van 28 dagen, en een eisprong op de 14e dag, kunt u dus zwanger worden als u gemeenschap heeft gehad ergens tussen dag 12 en 15.
Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Kunt u dat niet, dan zijn er ook andere tekenen die wijzen op de vruchtbare periode. Rond de eisprong wordt de vaginale afscheiding heel dun en kleverig. U kunt er dan tussen de vingers draden mee trekken. Ook verandert de baarmoedermond. U zou uw eigen baarmoedermond kunnen voelen met een vinger in uw vagina. Wanneer u niet vruchtbaar bent, dan is de baarmoedermond hard en stug, zoals het puntje van uw neus. Tijdens de eisprong wordt de baarmoedermond platter en zacht.

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit de urine die Moeders voor Moeders inzamelt, wordt het hCG hormoon gehaald. Van het hCG-hormoon wordt een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid.

Eén op de zes paren krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder meer gebruik van geneesmiddelen die hCG bevatten. Het is dus uiterst belangrijk dat het hormoon wordt verkregen via urine van zwangere vrouwen. Wilt u de kans op zwangerschap voor die vrouwen verhogen, help dan mee en meldt u aan bij moeder voor moeders.