Corona virus – Nieuwe maatregelen

Vrijdag brachten we jullie op de hoogte van de maatregelen die wij moesten nemen ten aanzien van het Corona virus. De situatie verandert snel, waardoor ook de maatregelen die wij moeten nemen snel veranderen. Deze maatregelen volgen uit de adviezen vanuit onze beroepsverenigign, de KNOV, o.a. op basis van informatie vanuit het RIVM. Dit alles om de verspreiding van het virus nu tegen te gaan en ‘to flatten the curve’ (https://www.youtube.com/watchv=6rqpRq7nkO8&t=3s).

Lees onderstaande maatregelen goed door en vertel het aan andere zwangeren. De maatregelen gelden tenminste tot 6 april. We vragen je om je email, de updates op onze website en Facebook goed in de gaten te houden.

We realiseren ons dat dit verregaande maatregelen zijn. Op dit moment zijn ze nodig om ervoor te zorgen dat we de acute zorg (bevallingen en spoedconsulten in de zwangerschap of kraamperiode) de komende tijd in onze regio kunnen blijven waarborgen en om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken. Uiteraard houden wij ons zelf in ons privé-leven ook aan de adviezen.

Wij hopen op jullie begrip.

SPREEKUUR:
– Kom vanaf maandag 18 maart alleen naar het spreekuur;
– We schudden geen handen;
– De intake zal telefonisch gedaan worden;
– Het counselingsgesprek over onderzoeken vroeg in de zwangerschap zal telefonisch plaatsvinden;
– De controles zullen zich beperken tot bloeddruk meten, uitwendig onderzoek en indien nodig een echo;
– Je wordt in de dagen vóór of op de dag van de afspraak zelf gebeld om te horen hoe het met je gaat en om je vragen te beantwoorden;
– Er zullen alleen essentiële (medisch noodzakelijke) controles ingepland worden, dit betekent dat de frequentie van de controles, die je van ons gewend bent, omlaag gaat. Wat deze frequentie wordt, hoor je van ons tijdens je afspraak, of wanneer we je bellen om de afspraak te verzetten (dit geldt ook wanneer je mee zou doen aan de CenteringPregnancy);
– Heb je zelf, of iemand binnen je gezin symptomen (hoesten, verkouden, grieperig, koorts)? Kom dan niet naar de praktijk als je een afspraak hebt, maar bel ons om te overleggen;
– Handen wassen: zeep en papieren handdoekjes zijn aanwezig in ons keukentje;
– Wij ontsmetten zaken als stethoscope, doptone en deurklinken na ieder bezoek;
– Speelgoed en lectuur hebben wij uit voorzorg uit de wachtkamer gehaald;
– Pretecho’s komen te vervallen;
– CenteringPregnancy en voorlichtingsavonden komen te vervallen.

BEVALLING:
– Voorlopig kan en mag je kiezen waar je wilt bevallen. Twijfel je over thuis of ziekenhuis? Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voor een thuisbevalling (zie babyopkomst.nl/article/voor-de-thuisbevalling/ voor een lijst wat je daarvoor nodig hebt);
– Bevalling in het ziekenhuis: er mag één persoon bij je bevalling aanwezig zijn (je partner of iemand anders);
– Kraamvisite in het ziekenhuis is niet toegestaan.

KRAAMPERIODE
– Kraamvisites doen wij telefonisch. Wij bellen met jullie en overleggen met de kraamverzorgster. Als het medisch gezien echt nodig is, komen we natuurlijk langs.
– Bedenk zelf/samen ook goed na over wat jullie willen met bezoek. De adviezen van het RIVM zijn om sociale contacten (ook visite) ‘on hold’ te zetten.

TOT SLOT
– We zijn met de geboortezorg-professionals hard aan het werk om een draaiboek te maken waarin we vastleggen hoe de zorg voor de zwangeren gegarandeerd kan worden. Mochten er veel verloskundigen ziek worden, dan staan we onderling voor elkaar klaar.

Bovengenoemde maatregelen gelden tot in ieder geval 6 april. Indien de regels moeten worden aangescherpt, of kunnen worden versoepeld, horen jullie dat zo snel mogelijk van ons.

Bij vragen mogen jullie altijd contact met ons opnemen.
Denk goed om elkaar en blijf gezond!

Lieve groet,

Gerda, Paulien, Maaike, Janine, Marije en Nicole