Onze praktijk

Nicole en GerdaBij verloskundigenpraktijk De Geboortegolf zijn 2 vaste verloskundigen werkzaam: Gerda Venema en Nicole de Boer. Zij doen de zwangerschapscontroles, bevallingen en de begeleiding tijdens het kraambed. Annemieke Stellingwerf is onze vaste waarneemster, zij ondersteund ons in de diensten en spreekuren. Daarnaast is Paulien Raspe een vast gezicht binnen onze praktijk, zij werkt regelmatig in de praktijk tijdens vakanties, bijscholing of in geval van ziekte. Tijdens het spreekuur worden wij ondersteund door onze assistente Jantsje Redeman. Zij beantwoordt de telefoon (0512-515570) en maakt met u de afspraken voor de controles. Ook wanneer u een vraag heeft krijgt u Jantsje in  de meeste gevallen eerst aan de lijn. Jantsje werkt op dinsdag, woensdag en vrijdag. Heeft u verloskundige hulp nodig, of een vraag die niet tot morgen kan wachten, dan moet u het spoednummer bellen: 06-55891107Annemieke en Paulien

Wat kunt u van ons verwachten?

In het begin van de zwangerschap zullen wij twee echo’s bij u maken om te bepalen of de zwangerschap vitaal is en om de exacte uitgerekende datum te helpen bepalen. Tijdens de zwangerschap volgen wij de gezondheid van u en uw baby. We meten de bloeddruk, controleren de groei van de baby, luisteren naar het hartje (m.u.v. het intakegesprek), en hebben tijd om uw vragen te beantwoorden. Bij 32 weken plannen wij extra tijd om de bevalling uitgebreid door te spreken en bij 36 weken maken wij een liggingsecho. Indien noodzakelijk zullen wij uw bloed laten onderzoeken, nogmaals een echo maken (bijvoorbeeld bij twijfel over de groei) of u doorverwijzen naar een gynaecoloog. Natuurlijk zijn wij tussentijds altijd bereikbaar voor vragen of problemen.

De zwangerschapscontroles

Bij de eerste controle/intakegesprek nemen we al uw gegevens, uw medische verleden en uw wensen wat betreft uw zwangerschap en bevalling met u door. Dit neemt ongeveer 60 minuten in beslag. De volgende controles duren ongeveer een kwartier. U bent altijd vrij om uw partner, kind(eren), een familielid of een vriendin mee te nemen. Wij proberen het altijd zo te plannen dat u tijdens de zwangerschap elke verloskundige minimaal twee tot drie keer hebt gezien, zodat u een ieder van ons kent tegen de tijd dat u gaat bevallen. De verloskundigen van Verloskundigenpraktijk De Geboortegolf houden spreekuur op diverse spreekuurlokaties in Drachten, Marum en Surhuisterveen. Tevens hebben wij twee keer in de week avondspreekuur (dinsdag- en donderdagavond). Op onze contactpagina staan alle telefoonnummers, openingstijden en adressen.

Voor de frequentie van de controles houden we het volgende schema aan:

  • tot 24 weken: elke 4 weken
  • 24-30 weken: elke 3 weken
  • 30-36 weken: elke 2 weken
  • 36-42 weken: elke week

Uiteraard kan de frequentie op indicatie aangepast worden.

De bevalling en daarna

Wij begeleiden de bevalling bij u thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). Bevallen op een baarkruk of in een bad behoort daarbij ook tot de mogelijkheden. Na de bevalling zullen we in het kraambed nog diverse malen bij u thuis langskomen om u en uw baby te controleren. Wij hebben veel ervaring in de begeleiding bij het geven van borstvoeding en kunnen u dus helpen met adviezen en tips. Tot slot krijgt u ongeveer zes weken na de bevalling de gelegenheid nog eenmaal op de praktijk te komen voor de nacontrole. Meestal ziet u dan de verloskundige die ook bij de bevalling aanwezig was. Wij vinden het leuk als u de kleine mee brengt!

U bevalt in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog

Wij begeleiden uw kraambed wanneer u na de bevalling met uw baby thuiskomt uit het ziekenhuis. Het is prettig om dit van tevoren al te regelen, maar niet noodzakelijk.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier of telefonisch: 0512-515570.