Borst of fles?

U heeft twee keuzes als het gaat om de voeding van uw kind, borstvoeding of flesvoeding. Wij vinden borstvoeding de beste  voeding voor uw kind. Natuurlijk is het uw eigen keuze of u borst- of flesvoeding gaat geven. Wij vinden het belangrijk dat u zich goed laat informeren over de keuze van voeding. Dit kan via het lezen van folders of boeken, informatieavonden en het internet.

Borstvoeding

Borstvoeding geven is puur natuur, maar vraagt soms in de eerste kraamdagen wel wat tijd en moeite. Gelukkig zijn problemen meestal goed op te lossen en van korte duur.  De voordelen van borstvoeding zijn de tijdsinvestering echter meer dan waard! In de praktijk blijkt dat door een goede voorbereiding de kans van slagen van borstvoeding groter is.

Soms loopt de borstvoeding niet zoals u graag zou willen. Wij kunnen u veel advies geven over de borstvoeding, maar een lactatiekundige (een borstvoedingsexpert) kan net even een andere heldere frisse blik werpen op de voeding. Gelukkig is een lactatiekundige ook goed te bereiken. U kunt haar zonder verwijzing van ons overdag,’s avonds en in het weekend bereiken.

Lactatiekundige in de buurt: Karine Akkermans: 0516-523038. website: www.lactatiekundige-friesland.nl

Borstvoeding heeft vele voordelen zoals o.a.:

  • Borstvoeding is veilig, altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven.
  • Borstvoeding is direct op de juiste temperatuur.
  • Borstvoeding bevat de juiste samenstelling die mee verandert naarmate het kind ouder wordt
  • Borstvoeding bevat antistoffen, waardoor het kind een hogere weerstand opbouwt en dus beter beschermd is tegen ziektekiemen.
  • Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind.Een huilende baby vindt (bijna) altijd troost aan de borst.
  • Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.
  • Borstgevoede kinderen hebben op latere leeftijd minder kans op het krijgen van een allergie, hart- en vaatziekten en diabetes.
  • Snellere gewichtsafname na de bevalling door het geven van borstvoeding.
  • Minder kans op borstkanker en kanker aan de eierstokken op latere leeftijd.
  • Minder kans op osteoporose.

Flesvoeding

Mocht u geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan is het van belang de flesvoeding voor de geboorte van uw kind in huis te hebben. Zorg dat het zuigelingenvoeding voor kinderen van nul tot zes maanden is. Het merk maakt niet zo veel uit.Wel is het belangrijk om bij risico op koemelkallergie hypo-allergene voeding te geven. Er is sprake van een verhoogd risico als moeder, vader of een eerder kindje last heeft van een voedselallergie, eczeem, astma en/of vastgestelde hooikoorts. In dat geval is borstvoeding de eerste 6 maanden de eerste keus, en anders hypo-allergene voeding. Mocht u hier nog vragen over hebben; stel ze gerust!