Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is de echo die u bij ongeveer 8 weken zal worden aangeboden. Het doel van deze echo is om te beoordelen of de zwangerschap vitaal is en wordt er een eerste schatting gemaakt van de uitgerekende datum.

Wel of geen volle blaas?

Voor een vitaliteitsecho via de buik is het handig als uw blaas gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog. Hierdoor is uw kindje beter te zien. Bij de vaginale echo zit een blaas in de weg als deze vol is. Wij verzoeken u om voor een inwendige echo altijd even te plassen. Dit is ook comfortabeler voor u.

Een vaginale echo.

Bent u voor de 9 weken, of ligt de baarmoeder diep in de buik, of heeft u een dikkere buikwand dan is een uitwendige echo niet bij iedereen duidelijk genoeg en kan er met de vaginale echo worden gekeken. Een vaginale echo is niet pijnlijk en ook niet schadelijk voor de zwangerschap. De vaginale echo is een lang, 1,5 cm dik staafje waar de echoscopiste een condoom omheen doet met wat gel als geleidingsmiddel. Deze wordt slechts een klein stukje in de vagina ingebracht. Met behulp van de vaginale echo kan de echoscopiste dicht bij de baarmoeder komen. Hierdoor ontstaat een veel beter beeld.

Kans op miskraam.

Ziet u een kloppend hartje en een goed ontwikkelde foetus dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur). Dit geeft extra vertrouwen in de zwangerschap.