Termijnecho

De termijnecho wordt in het begin van de zwangerschap gedaan om de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum te bepalen. Deze termijnecho wordt bij voorkeur gedaan tussen de 7 en 11 weken. In deze periode is de foetus het nauwkeurigst op te meten en kan men zeer betrouwbaar de zwangerschapstermijn vaststellen

Vaststellen van de zwangerschapsduur.

termijnechoOpmeten met de echo geeft u een indicatie over hoe oud de foetus is. Echter vóór 8 weken meten geeft nog veel meetfouten omdat het vruchtje zo klein is. Na 14 weken meten ontstaat er ook meer onbetrouwbaarheid, mede omdat een kindje zich dan al meer kan buigen en strekken, dit heeft ook invloed op de meting.

De uitgerekende datum wordt bepaald op basis van de eerste termijnecho die gedaan is tussen de 10 en 12 weken. Het is erg belangrijk om vroeg de zwangerschapsduur vast te stellen. Met name als u er voor kiest om prenataal onderzoek te laten verrichten.

Wel of geen volle blaas?

Voor een termijnecho via de buik is het handig als uw blaas gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog. Hierdoor is uw kindje beter te zien. Bij de vaginale echo zit een blaas in de weg als deze vol is. Wij verzoeken u om voor een inwendige echo altijd even te plassen. Dit is ook comfortabeler voor u.

Een vaginale echo.

Bent u voor de 9 weken, of ligt de baarmoeder diep in de buik, of heeft u een dikkere buikwand dan is een uitwendige echo niet bij iedereen duidelijk genoeg en kan er met de vaginale echo worden gekeken. Een vaginale echo is niet pijnlijk en ook niet schadelijk voor de zwangerschap. De vaginale echo is een lang, 1,5 cm dik staafje waar de echoscopiste een condoom omheen doet met wat gel als geleidingsmiddel. Deze wordt slechts een klein stukje in de vagina ingebracht. Met behulp van de vaginale echo kan de echoscopiste dicht bij de baarmoeder komen. Hierdoor ontstaat een veel beter beeld.

Kans op miskraam.

Ziet u een kloppend hartje en een goed ontwikkelde foetus dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur). Dit geeft extra vertrouwen in de zwangerschap.

Wat als er iets niet in orde is?

Het kan helaas voorkomen dat op de echo wordt gezien dat er iets niet in orde is. Bijvoorbeeld bij een miskraam of (het vermoeden van) een afwijking bij de baby. Indien nodig zal de echoscopiste dan het verdere beleid met u doornemen. Wij realiseren dat dit (soms onnodige) ongerustheid voor u met zich meebrengt. Mocht het zijn dat u niet wilt dat wij u op de hoogte stellen bij afwijkende bevindingen, dan verzoeken wij u dit bij het begin van de echo aan de echoscopiste te melden.