Bevalling

Wij proberen het altijd zo te plannen dat u tijdens de zwangerschap elke verloskundige minimaal twee tot drie keer hebt gezien, zodat u een ieder van ons kent tegen de tijd dat u gaat bevallen.

Een vrouw met een normale zwangerschap en een ongecompliceerde bevalling is vrij om te kiezen waar zij wil bevallen, en hoe zij dat wenst te doen. Zij krijgt daarbij begeleiding van haar verloskundige, thuis of bij een poliklinische bevalling. Bevallen op een baarkruk of in een bad behoort daarbij ook tot de mogelijkheden. De ondersteunende rol van de verloskundige leidt tot versterking van de vrouw, waardoor zij in staat is om op eigen kracht haar kind te baren. Indien medische interventies toch noodzakelijk zijn, dan zal de verloskundige de zwangere begeleiden tijdens de verwijzing naar de gynaecoloog.

Pijn

Het belangrijkste van de bevalling zijn de weeën, die de baarmoeder maakt om de baarmoedermond te openen. Ze beginnen meestal rustig en worden in de loop van de uren pijnlijker en komen sneller op elkaar. Normaal is pijn een teken dat er iets niet goed is, bij weeën betekent de pijn dat de baarmoedermond opengaat en dat brengt u dichterbij het einde van de bevalling en dus dichterbij uw baby. Bevallingspijn is heftig en geen sinecure. Hoe gek het ook klinkt: pijn is een hulpmiddel bij de bevalling. De pijn draagt namelijk bij aan de veiligheid van de bevalling. De pijn zet het lichaam aan tot het aanmaken van de onontbeerlijke morfineachtige stof endorfine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de invloed van stresshormonen afneemt. Hierdoor wordt de baarmoeder ontvankelijker voor het weeënhormoon oxytocine. Terwijl de weeën in kracht toenemen treedt een zichzelf versterkend proces in werking. Zo is pijn eigenlijk de broodnodige schakel om de weeën steeds sterker te maken en daardoor de bevalling normaal en veilig te houden.

Pijnstilling

Iedere vrouw heeft een andere pijngrens. Bij moeilijke, langdurige bevallingen kan de pijn als te zwaar of ondragelijk worden ervaren. Soms gebeurt dit ook bij een gewone normale bevalling. In zulke gevallen is effectieve pijnbestrijding nodig. Vrouwen bepalen zelf wanneer dit moment is aangebroken. Voor vrouwen met een negatieve seksuele ervaring in het verleden, zoals een incestverleden of vrouwen die in hun jeugd mishandeld zijn, is de pijn bij de bevalling soms ook extra moeilijk te verdragen. Ook in die gevallen is pijnstilling een uitkomst. Verloskundigen kennen de belangrijke functie van de pijn en zullen vrouwen daarom tijdens de weeën zo goed mogelijk proberen te helpen om met de baringspijn om te gaan. Als de pijn echter gaat tegenwerken is pijnbestrijding de beste optie. In dat geval wordt u doorverwezen naar de gynaecoloog.

Rond 30 weken zwangerschap krijgt u van ons de ”pijnfolder” mee. U wordt verzocht de folder door te lezen, zodat wij het volgend consult met u kunnen bespreken wat uw eventuele wensen zijn op het gebied van pijnstilling. Ook tijdens onze voorlichtingsavond voor hoogzwangeren zal dit onderwerp uitgebreid worden besproken.